Wedstrijden van de Nederlandse voetbalvrouwen horen, net als de mannen, altijd te worden uitgezonden op het open televisiekanaal. Daarvoor pleit het CDA. Nu is het zo geregeld dat alleen het nationale mannenelftal die garantie heeft. Met het WK 2019 in Frankrijk voor de Oranjeleeuwinnen in zicht, is het de hoogste tijd dat daar verandering in komt. CDA-Kamerlid Harry van der Molen: “Vrouwenvoetbal hoort anno 2018 niet op een andere manier te worden behandeld dan de mannen. Zeker als je bedenkt dat het vrouwenelftal vorig jaar het EK gewonnen heeft en Lieke Martens werd uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. De mannen zijn er niet eens bij.”
 
Tien jaar geleden werd in het zogenoemde Mediabesluit een evenementenlijst opgenomen, waarin staat op welke wijze verslaglegging gedaan wordt van (sport)evenementen. Daar wordt alleen gesproken over mannenvoetbal en niet over vrouwen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld tennis of schaatsen. Van der Molen: “En dat terwijl het na hockey de meest populaire sport is onder vrouwen in Nederland en nog steeds snel groeit. Daar hoort de garantie bij dat wedstrijden op televisie worden uitgezonden. Nu kunnen ze nog achter de betaalbuur verdwijnen.”
 
Daarom roept het CDA minister Arie Slob (Media) op om het tien jaar oude Mediabesluit zo snel mogelijk aan te passen. Van der Molen: “Dit besluit is duidelijk aan herziening toe. Dan moet bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de scheve verhouding tussen de Paralympische en Olympische Spelen.”
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.