Aanstaande zaterdag, 30 juni, is het weer Veteranendag. Voorafgaand aan die dag vond er deze week het jaarlijkse overleg plaats over de nota Veteranen. Hanke Bruins Slot, woordvoerder defensie, zelf oud-militair en veteraan: “Het CDA is trots op de Nederlandse veteranen. Zij leveren een belangrijke bijdrage aan het brengen van vrede en veiligheid. Dat doen zij in de meest uiteenlopende gebieden op gevaarlijke plekken in de wereld. Hun inzet is van groot belang. Dat verdient erkenning en waardering. Erkenning voor het werken in extreme omstandigheden. Waardering dat zij deze inzet doen om andere mensen hulp te bieden, en dat zij hiervoor bereid zijn om het hoogste offer te willen brengen.”

Zorg voor veteranen
Het kabinet werkt verder aan deze erkenning en waardering met het instellen van Nationaal Fonds Ereschuld Veteranen en het dichten van het AOW-gat. Voor de veteranen met wie het niet goed gaat, is goede zorg van belang. Die bijzondere zorgplicht is geregeld in de Veteranenwet uit 2014. Bruins Slot  gaf aan dat er op punten een kloof is tussen de theorie van de Veteranenwet, dat alles goed geregeld is en de praktijk, dat zaken niet of onvoldoende voor elkaar komen. Ook stond zij stil bij de financiering van de zogeheten ‘nuldelijnsondersteuning’, die moet voorkomen dat veteranen in de zorg terechtkomen, en de financiering van de inloophuizen. Dit zijn de plekken waar veteranen elkaar ontmoeten. Bruins Slot: “De onzekerheid van de financiering maakt het lastig om toekomstgericht te werken. Zou de minister om tafel willen gaan zitten om te kijken hoe dit beter geregeld kan worden?”

Thuisfront

Ook vroeg Bruins Slot aandacht voor het thuisfront. “De veteraan is niks zonder zijn thuisfront. Zij zijn vaak steun en toeverlaat. Hun betrokkenheid is van belang, ook na de uitzending.” Als blijk van erkenning en waardering voor hun betrokkenheid riep Bruins Slot de minister op om ook het thuisfront onder de Regeling Reünie Faciliteiten voor veteranen te laten vallen.

Invictus Games

Nederland mag in 2020 de Invictus Games organiseren. De Invictus Games zijn de militaire wereldspelen van militairen die tijdens de uitoefening van hun werk of uitzending fysiek of mentaal gewond zijn geraakt. Bruins Slot: “Het CDA vindt het van belang dat de sporters, hun familieleden en hun begeleiders een belangrijke rol spelen bij de organisatie van de Invictus Games in Nederland. Hun kennis, kunde en ervaring kan bij de organisatie enorm helpen.” De minister van Defensie, Ank Bijleveld, is het hiermee eens en gaf aan dat de organisatoren van de Invictus Games ook de sporters, familieleden en begeleiders actief gaan betrekken.


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.